Rekvizity, nedílná součást volné tvorby

Rekvizity, nedílná součást volné tvorby

Lidé se na mě občas obrací s dotazem, kde beru nápady na fotky. Inspiraci mnohdy čerpám právě z věcí, které jsou na fotce hlavní myšlenkou. Hledám věci kde se dá, přemýšlím nad nimi a kladu si otázky, jak tyto věci ještě využít? Co ta věc vystihuje? Na co se používá? Zkuste si to také, rozvíjíte tím kreativitu. Nakonec můžete vymyslet fotku nebo příběh, který by Vás dřív nenapadl. Třeba takové lano. Ano, je to jen provaz. Podívejte se na to jinak. Lano spojuje, přitahuje, drží. Podobně vnímám i vztah mezi lidmi, kde se navzájem přitahují, jsou spojení láskou. Když to spojím dohromady, může z toho být fotka někde na kopci, s dvěma lidmi propletenými lanem. To je "lightness" verze. "Darkness" bych viděl tak, že bude lano přetrhané a oba budou padat na jinou stranu. Tam už se vyznačuje zpřetrhaný vztah. Je to jen příklad, nemusí to dávat smysl hned na začátku, ale postupně se můžete dopracovat k tomu, co Vám smysl dává. 

Kde beru rekvizity? Určitě internet - etsy, aukro, bazoš, ali express. Na oblečení používám votočvohoz a aliexpress. A teď to nejlepší. Mnoho "pokladů" jsem našel na bleších trzích a smetišti. Pro mě je to ráj:D

Jednou za čas jezdím na sběrný dvůr něco vyhodit a vždy nenápadně nakouknu do kontejnerů (abych nevypadal jak blázen:D), co by se dalo využít na focení. Naposledy jsem tam našel několik starých kufrů ve velmi dobrém stavu. Půjčil jsem si ještě pár kufrů od kamaráda a vznikla z toho zajímavá fotka. 

 

 Vždy hledám levnější možnosti, není potřeba utrácet tisíce za rekvizity, které využijete jen jednou. 

Než začnete nakupovat, rozhlédněte se nejdřív kolem sebe a využijte to, co máte k dospozici. Buďte kreativní. Nejsou zde žádné limity. Možná zrovna Vy máte plnou skříň knih, na půdě schovaný starý dřevěný žebřík, ...

mouku, která se dá využít jako efekt prachu (v paprscích), jako sníh, ...

nebo si jen na procházce natrhejte květiny na louce.

Vidíte, není to nákladné. 

Rekvizity můžete prodávat dál, ale ze zkušenosti Vám radím, nedělejte to! Můžete je využít jako dekoraci v pracovní místnosti, na další focení nebo jako doplněk k fotkám, když budete dělat vernisáž. 

Lidé se často zbavují starých věcí, které nám mohly ještě posloužit. Je jedno, jestli je to kufr, deštník, knihy, hrnek, lupa nebo cokoliv jiného. Tyto věci se mohly vydat s člověkem na jeho velkou životní cestu, být svědky velkých událostí a příběhů. To, že s vyhazováním věcí jen zatěžujeme životní prostředí, asi ani nemusím zmiňovat:)) Chovejte k věcem respekt a važte si jich.  

A teď je vraťte k životu v podobě fotky.