Začněte tvořit hned!

Začněte tvořit hned!

Co tvořit? Kde začít? Kdo mě bude učit? Zvládnu to? Tohle mi na začátku tvorby opravdu nedalo spát. Otázek bylo na opravdu hodně. O několik z nich se podělím i s vámi. Musíte s tím začít hned. Stačí jen foťák a vaše mysl. Tohle psaní není primárně určeno jen těm, kteří fotí, ale i jiné tvorbě. 

Co tvořit?

Sepište si co se vám líbí, co vám dává smysl a čeho byste chtěli dosáhnout. Hlavní je, aby vás to bavilo a naplňovalo. Pokud vás to bavit nebude, nevadí. Pusťte se do něčeho jiného. Tímto se totiž tvarujete a dojdete k tomu pravému. Je dost možné, že se bude váš styl časem měnit, ale to je dobře. To je ta cesta.  Začnete tvořit od základu, protože pokud budete chtít přejít rovnou do pokročilé části tvorby, tak se vám to nemusí podařit a budete jen frustrovaní a možná to vzdáte. Tvořte to, na co zatím máte a časem můžete začít experimentovat. 

Inspirujte se.

Vyberte si několik lidí, od kterých budete čerpat inspiraci a napodobovat je. Nemyslím tím plagiátorství. Učte se od nich. Zkuste si vzít nějakou myšlenku nebo proces z jejich děl a přetvořit ji podle sebe. Přijde doba kdy z napodobování přejdete na svůj vlastní styl, a najdete sami sebe. Moje hlavní inspirace byla od začátku Brooke Shaden, David Talley, Joel Robinson, Laura Zalenga. 

Návody.

Na internetu je nepřeberná spousta videí. Když jsem hledal vhodné tutorialy, vždy jsem se proklikal dál a dál, až jsem se do toho úplně zamotal, a nevěděl co vlastně hledám. Měli byste si v tomto udělat systém, co se vlastně chcete naučit a po částech to posouvat dál. Začněte úplnými základy, protože vám dají smysl a odhalíte procesy, které na to navazují. Pokud nemáte fotky, na kterých se to učit, nevadí. V mnoha tutoriálech jsou i zkušební fotky autorů, na kterých můžete trénovat. Já osobně začínal na tutorialech od Glyna Dawise, Phlearn, PiXimperfect. 

Hlavně tvořit.

To je nejdůležitější. Nepřemýšlejte až moc nad tím, co je možné a co ne. A už vůbec ne, abyste vytvořili dokonalé dílo. Perfekcionismus je pro kreativitu jako jed. Dělejte chyby. Nebojte se jich. V naší cestě za úspěchem jsou chyby nevyhnutelné. Ony vás tvarují. Díky chybám si uvědomíte, co je potřeba zlepšit a naučit. Dělejte to tak, jak to cítíte vy a ne vaše okolí. Je to vaše tvorba a nejsou zde žádné hranice.  Foťte to, na čem vám záleží. A teď je čas tvořit....

Zde je ukázka mého vývoje během několika let.